AmateurEdit

Som amatör glänste Dungey inte i miniklasserna. När han väl satt på de fullstora motorcyklarna började han förbättra sig till den grad att han vann lopp. Dungey avslutade sin amatörkarriär genom att vinna Loretta Lynns amatörmästerskap 2005 och förväntades upprepa det året därpå.

2006Edit

Ryan Dungey inledde året i amatörklasserna för 250 cc. Trots att han var en ”B”-förare och genererade mestadels tiondeplatser drog han till sig uppmärksamheten från Suzukis teamchef Roger De Coster. Dungey deltog i sin första professionella tävling på sin hemmabana Spring Creek i Millville, Minnesota. Dungey, med nummer 142 på sin skylt, slutade på en imponerande 8:e plats i Moto 1 och 8:e plats i Moto 2 för en 7:e plats i totalen i ett av de lerigaste utomhusnationella loppen någonsin. Dungey skulle visa att detta resultat inte var någon tillfällighet och slutade med 13-13 resultat för en 15:e plats i totalen nästa vecka i Broome-Tioga, NY. Dungey kämpade de fyra sista omgångarna och slutade bara över 20:e plats två gånger under de fyra sista motos. Han slutade med 50 poäng totalt och 28:e i den totala 250 MX-ställningen.

2007Edit

Hans första hela år i de professionella leden började i 250 East Supercross. Ingen förväntade sig mycket av den 62:e fabriksföraren från Suzuki, och det skulle inte vara första gången han skulle bli underskattad. Direkt från start skolade Dungey fältet och vann sitt första professionella Supercrosslopp någonsin. Han skulle kämpa resten av Supercross-säsongen, antingen vann han eller gick omkull när han försökte. Han återhämtade sig i femte omgången med sin andra seger i karriären. Han slutade trea i omgång 6 och vann den sista omgången i Supercross East-serien för att bli femma totalt. I säsongsfinalen Dave Coombs East-West Shootout i Las Vegas vann Ryan med 4,7 sekunder före tvåan Jake Weimer. Ryan utsågs till årets Supercross rookie 2007.

I sin första hela säsong i AMA Motocross placerade sig Dungey på 3-3 i omgång 1 och fick därmed sin första pallplats i karriären. Ryan visade sin jämnhet och placerade sig 4-4 i omgång 2, 3-3 i omgång 3 och 5-4 i omgång 4 och hamnade på pallen totalt fyra gånger. Trots att han lämnade serien på grund av en skada slutade han femma för säsongen.

2008Edit

Dungey förväntades vinna 2008 års Supercross West-titel under sin andra proffssäsong. Under den första halvan av säsongen byggde han upp en betydande poängledning, men i mitten av säsongen hade hans försprång minskat och föll till ett underskott på två poäng bakom sin rival Jason Lawrence som tog mästerskapet.

2009Edit

Under sitt sista år i 250-klassen dominerade han 250 West Supercross samtidigt som han kämpade mot Kawasakis Christophe Pourcel om AMA-motocrossmästerskapet. USA förväntades inte vara konkurrenskraftigt i 2009 års Motocross des Nations på grund av att A-förarna James Stewart och Ryan Villopoto var borta med skador. Dungey, som aldrig hade kört en 450cc-motorcykel, utsågs till lagkapten och gick in i den främsta MX1-klassen (450). I en tävling som kom att bli en kamp mellan USA, kraftfulla franska och italienska värdlag tog Dungey förstaplatsen i det sista heatet och säkrade USA:s 20:e MXoN-seger.

2010Edit

Ryan Dungey förutspåddes få en blygsam rookiesäsong i 450 Supercross. James Stewart var storfavorit som kom från sitt andra mästerskap. Dungey började starkt och ledde större delen av det första säsongsloppet tills James gjorde en omkörning med två varv kvar att köra. Dungey kämpade sig tillbaka och gjorde nästan en omkörning på sista varvet. Han kom tillbaka starkt med två raka segrar i andra och tredje omgången. Dungey fortsatte att vinna sex lopp den säsongen och blev den första föraren sedan Jeremy McGrath att vinna Supercross-mästerskapet som rookie.

Dungey hade en långsam start i Hangtown, det första loppet i motocross-säsongen utomhus. I den andra omgången studsade han tillbaka och vann båda motos. Dungey vann 10 av de sista 11 omgångarna och tog sitt första AMA Motocross 450-mästerskap. Genom sammanlagt 29 omgångar av AMA Supercross och Motocross vann han mer än hälften av tävlingarna och blev den enda föraren som tog både Supercross- och Motocross-titlar under sitt debutantår. Dungey ledde det amerikanska laget till sin 21:a seger i MXoN 2010.

2011Edit

Under 2011 lämnade Ryans mentor Roger De Coster team Suzuki och effekten på Ryan var uppenbar. Han kom fortfarande in på en respektabel tredje plats i Supercross-säsongen bakom Ryan Villopoto och Chad Reed, men ryktet om en teamförändring gick runt.

Ryan kom in i 2011 års utomhussäsong med nummer ett-plåten. Vid den första omgången kämpade han mot både Chad Reed och Ryan Villopoto och tog en andra plats i totalen med en 1-2-omgångsfinish mot Chads 2-1. Villopoto var trea på 3-3. I omgång 2 placerade han sig på en stark 2:a plats i det första heatet, men drabbades sedan av ett fel på motorcykeln och en DNF i det andra heatet, vilket gav honom en 8:e plats totalt. I omgång 10 vann Dungey det första heatet men missade starten av heat 2 på grund av ett nytt fel på sin 450 Suzuki, och kom till slut in på banan en minut efter gruppen. Han kämpade sig tillbaka till en 7:e plats i slutet av heatet och räddade en 3:e plats för dagen. Han avslutade säsongen på andra plats endast 12 poäng bakom Villopoto. Dungey ledde det amerikanska laget till sin 22:a och tredje raka seger i MXoN 2011.

2012Edit

Dungey anslöt sig till De Coster på KTM och de byggde bokstavligen en produktionsmotorcykel efter hans önskemål inför AMA Supercross 2012. Dungey tog första plats i fyra av Supercross-tävlingarna. Han körde omgång 9 med ett sprucket nyckelben men missade omgångarna 10 till 14 efter en operation och slutade 3:a för säsongen.

Dungey gjorde en strålande prestation i utomhus MX. Efter att ha placerat sig på andra plats efter James Stewart i omgång 1 och 2 avslutade han säsongen med segrar i 19 av de sista 20 motos och 10 totala segrar, vilket gav honom sin andra utomhustitel i 450-klassen med två omgångar kvar av säsongen. Det var KTM:s första titel i USA.

2013Edit

Och även om det inte var hans bästa år skulle Dungey……………. i 23 av säsongens 29 lopp förespegla namnet ”Diesel” på grund av hans konsekventa prestationer. Han slutade 3:a bakom Villopoto och Davi Millsaps i Supercross och 2:a bakom Villopoto i utomhus.

2014Edit

Fortsatt 2014 som den mest konsekventa föraren i klassen, Dungey lindade upp på podiet 21 av 29 gånger. Rond 16 i Supercross 2014 skulle bli den sista gången Dungey skulle sluta utanför topp 5 under resten av sin karriär. Han slutade 2:a efter Ryan Villopoto i Supercross och 2:a, 14 poäng efter Ken Roczen i Motocross.

2015Edit

Säsongen 2015 var en klassisk säsong för Dungey, där han visade sin dieselkonsistens och lade till en otrolig snabbhet, och klickade av åktur efter felfri åktur. Dungeys nyfunna energi på banan gav fantastiska resultat. Femton totala segrar och 21 raka pallplatser i både AMA Supercross och Motocross satte nummer 1 tillbaka på sin KTM. Efter den enda 5:e platsen för året i omgång 6 av utomhus, skulle Dungey rulla av ytterligare 21 raka pallplatser som bar över in i 2016 års säsong.

2016Edit

Dungey skulle sätta ett rekord i 2016 års Supercross med 31 raka pallplatser under de kombinerade säsongerna 2015-2016. Han vann Supercross-mästerskapet.

2017Edit

2017 markerade hans mest hårda kamp någonsin mot den supersnabba Eli Tomac. Med endast tre segrar på säsongen mot Tomacs nio använde Dungey återigen konsekvens för att ta hem titeln. Dungey tog mästerskapet i säsongsfinalen med 5 poäng i ett av de bästa Supercrossloppen genom tiderna. Omedelbart efter att ha tagit titeln meddelade han sin pensionering.