AmateurEdit

Als amateur blonk Dungey niet uit in de miniklassen. Eenmaal op de volwaardige motoren begon hij zich te verbeteren tot het punt dat hij races won. Dungey sloot zijn amateurcarrière af met het winnen van het Loretta Lynn’s Amateur Kampioenschap in 2005 en zou dit het jaar daarop herhalen.

2006Edit

Ryan Dungey begon het jaar in de amateur 250cc gelederen. Ondanks dat hij een “B” rijder was en meestal 10de eindigde, trok hij de aandacht van Suzuki team manager Roger De Coster. Dungey nam deel aan zijn eerste professionele race op zijn thuiscircuit van Spring Creek in Millville, Minnesota. Dungey, met nummer 142 op zijn nummerbord, eindigde een indrukwekkende 8e plaats in Moto 1 en 8e plaats in Moto 2 voor een 7e plaats in het algemeen klassement op een van de modderigste outdoor nationals ooit. Dungey zou de week erna in Broome-Tioga, NY, laten zien dat dit geen toevalstreffer was met een 13-13 resultaat en een 15e plaats in het algemeen klassement. Dungey had het de laatste vier ronden moeilijk en kwam in de laatste vier manches slechts twee keer boven de 20e plaats uit. Hij eindigde met 50 punten totaal en 28e in het algemeen 250 MX klassement.

2007Edit

Zijn eerste volledige jaar in de professionele rangen begon in de 250 East Supercross. Niemand verwachtte veel van de No. 62 Suzuki fabrieksrijder, en het zou niet de eerste keer zijn dat hij onderschat zou worden. Meteen uit de startblokken, schoolde Dungey het veld en won zijn allereerste professionele Supercross race. Hij zou de rest van het Supercross seizoen worstelen met winnen of verliezen. Hij kwam terug in ronde 5 met zijn tweede overwinning uit zijn carrière. Hij eindigde derde in ronde 6 en won de laatste ronde van de Supercross East series voor de vijfde plaats in het algemeen klassement. Tijdens de Dave Coombs East-West Shootout in Las Vegas won Ryan met 4,7 seconden voorsprong op Jake Weimer, die tweede werd. Ryan werd uitgeroepen tot 2007 Supercross rookie van het jaar.

In zijn eerste volledige seizoen van AMA Motocross, zou Dungey 3-3 in Ronde 1 voor zijn eerste professionele carrière podium plaatsen. Met een 4-4 plaats in ronde 2, een 3-3 in ronde 3 en een 5-4 in ronde 4 stond hij in totaal 4 keer op het podium. Ondanks het verlaten van de serie als gevolg van een blessure, eindigde hij vijfde voor het seizoen.

2008Edit

Dungey werd verwacht om de 2008 Supercross West-titel te winnen in zijn tweede pro-seizoen. Gedurende de eerste helft bouwde hij een aanzienlijke puntenvoorsprong op, maar halverwege het seizoen was zijn voorsprong geslonken en viel hij terug tot een achterstand van twee punten op zijn rivaal, Jason Lawrence, die het kampioenschap pakte.

2009Edit

In zijn laatste jaar in de 250-klasse domineerde hij de 250 West Supercross terwijl hij de strijd aanging met Kawasaki’s Christophe Pourcel voor het AMA Motocross-kampioenschap. Er werd niet verwacht dat de VS competitief zou zijn in de 2009 Motocross des Nations omdat A-rijders James Stewart en Ryan Villopoto met blessures uitvielen. Dungey, die nog nooit op een 450cc-motor had gereden, werd aangesteld als teamcaptain en kwam uit in de MX1-klasse (450). In een wedstrijd die neerkwam op een strijd tussen de VS, krachtige Franse en gastheer Italiaanse teams, pakte Dungey de 1e plaats in de laatste manche en verzekerde de VS van de 20e MXoN-overwinning.

2010Edit

Ryan Dungey werd voorspeld een bescheiden rookie seizoen in 450 Supercross te hebben. James Stewart was de grote favoriet na zijn tweede kampioenschap. Dungey begon sterk en reed het grootste deel van de eerste seizoensrace aan de leiding tot James hem passeerde met nog twee ronden te gaan. Dungey vocht terug en ging er in de laatste ronde nog bijna voorbij. Hij kwam sterk terug met twee overwinningen op rij in de tweede en derde ronde. Dungey won dat seizoen zes races en werd de eerste rijder sinds Jeremy McGrath die als rookie het Supercross Kampioenschap won.

Dungey had een trage start in Hangtown, de eerste race van het outdoor Motocross seizoen. In de tweede ronde kwam hij terug en won beide manches. Dungey won 10 van de laatste 11 ronden en veroverde zijn eerste AMA Motocross 450 kampioenschap. In 29 gecombineerde AMA Supercross en Motocross wedstrijden won hij meer dan de helft van de wedstrijden en werd de enige rijder die zowel de Supercross als Motocross titel veroverde in zijn eerste jaar. Dungey leidde het Amerikaanse team naar zijn 21ste overwinning in de MXoN 2010.

2011Edit

In 2011, verliet Ryan’s mentor, Roger De Coster team Suzuki en het effect op Ryan was duidelijk. Hij werd nog steeds een respectabele derde in het Supercross seizoen achter Ryan Villopoto en Chad Reed, maar het woord van een team verandering ging rond.

Ryan kwam in het 2011 outdoor seizoen met de nummer één plaat. In de eerste ronde ging hij de strijd aan met Chad Reed en Ryan Villopoto. Hij werd tweede met een 1-2 finish tegenover Chad met 2-1. Villopoto werd 3e op 3-3. In de tweede ronde eindigde hij als 2e in de eerste manche maar kreeg te kampen met een motorstoring en een DNF in de tweede manche voor een 8e plaats algemeen. In ronde 10 won Dungey de eerste manche, maar miste de start van manche 2 door opnieuw een defect aan zijn 450 Suzuki. Hij vocht zich terug naar een 7e plaats aan het einde van de manche en redde daarmee een 3e plaats voor de dag. Hij eindigde het seizoen als tweede met slechts 12 punten achterstand op Villopoto. Dungey leidde het Amerikaanse team naar zijn 22e en 3e opeenvolgende overwinning in de MXoN 2011.

2012Edit

Dungey kwam bij De Coster bij KTM en ze bouwden letterlijk een productiemotor naar zijn smaak voor de 2012 AMA Supercross. Dungey werd 1e in vier van de Supercross-wedstrijden. Hij reed ronde 9 met een gebroken sleutelbeen, maar miste ronde 10 tot en met 14 na een operatie en eindigde als 3e voor het seizoen.

Dungey zette een stellaire prestatie neer in de outdoor MX. Na een tweede plaats voor James Stewart in de eerste en tweede ronde, sloot hij het seizoen af met overwinningen in 19 van de 20 laatste manches en 10 overwinningen in het algemeen klassement, waarmee hij zijn tweede buitentitel in de 450-klasse behaalde met nog twee manches te gaan in het seizoen. Het was KTM’s eerste titel in de VS.

2013Edit

Hoewel niet zijn beste jaar, Dungey zou……………. in 23 van de 29 races van het seizoen voorbode van de bijnaam “Diesel” vanwege de consistentie van zijn prestaties. Hij eindigde 3e achter Villopoto en Davi Millsaps in Supercross en 2e achter Villopoto bij de outdoors.

2014Edit

Continering 2014 als de meest consistente rijder in de klasse, Dungey geliquideerd op het podium 21 van de 29 keer. Ronde 16 van de 2014 Supercross zou de laatste keer zijn dat Dungey buiten de top 5 zou eindigen voor de rest van zijn carrière. Hij eindigde 2e voor Ryan Villopoto in Supercross en 2e, 14 punten achter Ken Roczen in Motocross.

2015Edit

Het 2015 seizoen was vintage Dungey, het tonen van zijn diesel consistentie en het toevoegen van ongelooflijke snelheid, klikken uit rit na foutloze rit. Dungey’s nieuwe energie op de baan zorgde voor geweldige resultaten. Vijftien overwinningen en 21 podiumplaatsen op rij in zowel de AMA Supercross als de Motocross brachten de nummer 1 terug op zijn KTM. Na de enige 5e plaats van het jaar in ronde 6 van de outdoor, zou Dungey nog eens 21 podiumplaatsen op rij behalen in het seizoen 2016.

2016Edit

Dungey zou een record vestigen in de 2016 Supercross met 31 opeenvolgende podiumplaatsen over de gecombineerde seizoenen 2015-2016. Hij won het Supercross kampioenschap.

2017Edit

2017 markeerde zijn meest hard bevochten strijd ooit tegen de supersnelle Eli Tomac. Met slechts drie overwinningen op het seizoen tegen Tomac’s negen, gebruikte Dungey opnieuw consistentie om de titel te pakken. Dungey pakte het kampioenschap in de seizoensfinale met 5 punten verschil in een van de beste Supercross-races aller tijden. Onmiddellijk na het pakken van de titel kondigde hij zijn pensioen aan.