De Dallas Mavericks hebben op eerste kerstdag met 138-115 verloren van de Los Angeles Lakers. Anthony Davis leidde Los Angeles met 28 punten, acht rebounds en vijf assists, terwijl Luka Doncic 27 punten scoorde in de nederlaag voor de Mavericks.

Dallas opende de wedstrijd tegen Los Angeles veel scherper na hun glansloze openingsinspanning tegen de Suns. Met Luka Doncic bijna het hele kwartaal, de Mavericks hield binnen bereik, ondanks de Lakers lopen en scoren in de overgang en op tweede kans kansen. Dallas stond na twaalf minuten 33-30 achter.

Het tweede kwart ging het mis en de bank zag er rommelig uit. Tim Hardaway Jr. hield de Mavericks binnen bereik door Dallas een aantal keren te redden. Dallas hield stand ondanks herhaaldelijke fouten door talrijke Laker turnovers. Een laatste seconde Kyle Kuzma drie verlengde de Laker voorsprong tot twaalf; Dallas stond 69-57 achter bij de rust.

Het derde kwartaal had het gevoel wakker te worden uit een waardeloos vakantieslaapje, met de Lakers die twee keer op rij scoorden en Rick Carlisle bijna onmiddellijk een time-out riep. Het werd er niet veel beter op voor Dallas, met Josh Richardson die kort daarna zijn vierde overtreding kreeg. De Mavericks vonden hun scoringstempo terug, maar net als in de eerste helft konden ze de rebounds niet veiligstellen en Los Angeles bleef de druk opvoeren. De Lakers breidden hun voorsprong in het vierde kwart met twee uit en de Mavericks gingen met een 99-85 achterstand het vierde kwart in.

Een vreemd opgebouwde eenheid begon het vierde kwart, met Boban Marjanovic die belangrijke minuten kreeg, en bracht de voorsprong van de Lakers terug tot enkele cijfers. Maar een snelle vlaag van punten na een Lakers time-out duwde de voorsprong terug naar dubbele cijfers. De Mavericks herstelden zich niet en werden uiteindelijk met 138-115 verslagen. Ze zijn nu 0-2 en staan zondagmiddag tegenover de Los Angeles Clippers.

Luka Doncic moet beter zijn

Josh had een hele column over het trickle down effect van Luka die de wedstrijd niet goed begon voor de Mavericks. Maar het is de moeite waard om het opnieuw naar voren te brengen, want met Doncic’s glansloze eerste helft, was Dallas net genoeg gedaald om er niet veel meer aan toe te voegen.

Hij is niet goed genoeg in vorm en het is duidelijk tegen het einde van zijn tijd op de vloer wanneer schoten te kort zijn en hij gefrustreerd is over zijn eigen spel. Het is een ding dat moeilijk is om rond te dansen omdat er geen geweldig antwoord is voor waarom hij niet in goede vorm is na in geweldige vorm te zijn geweest in Orlando.

Wanneer hij tegen echt goede teams speelt, moet Luka Doncic een stuk beter zijn voor de Mavericks om te winnen. Tot Kristaps Porzingis terugkomt, gaan er wedstrijden zijn waarin dit niet erg leuk kan zijn.

Rebounding gaat over inspanning en de Mavericks deden niet vaak genoeg hun best.

De Mavericks werden absoluut verpletterd op de planken. Ik laat de meer gedetailleerde statistieken voor onze komende “Stats Rundown” stuk, maar het volstaat te zeggen dat Dallas was zielig op de planken en niemand is vrijgesteld. Maxi Kleber leidde de Mavericks met vijf rebounds, om je een idee te geven hoe slecht het was. Ik ben er ook vrij zeker van dat Dallas geen tweede kans punten heeft gescoord. Zielig.

Het komt neer op inzet. Er was een spel in de derde waar de ABC camera dat vreselijke zijlijn beeld had, maar we kregen een geweldige blik op Luka die werd weggewerkt door Kyle Kuzma. Dwight Powell heeft niet de basis of de kracht om te boxen. Willie Cauley-Stein, voor al het geroep over hem, had twee boards in 14 minuten en zag er lusteloos en uit positie uit. Het is waar dat de Lakers op veel posities groter zijn, maar het is onaanvaardbaar dat Los Angeles zo vroeg en zo vaak op de huid wordt gezeten. Zes Lakers-spelers hadden meer rebounds dan de grootste rebounder van Dallas.

Jalen Brunson moet de mist doorbreken waarin hij speelt

Een verscheidenheid aan slechte schoten die in de vierde tegen de Suns vielen, versluierde hoe slecht Jalen Brunson in de wedstrijd Phoenix was. Een dergelijke vlaag redde Brunson niet tegen de Lakers.

Je denkt misschien dat ik niet eerlijk ben door Brunson’s spel te kiezen om op te focussen, gezien hoe slecht de Mavericks er uitzagen. Misschien wel. Maar na zijn drie verschrikkelijke turnovers in 18 minuten tegen de Suns, kreeg hij er nog eens drie bijgeschreven in 14 minuten tegen de Lakers. Hij maakte ze alle drie in slechts zeven minuten speeltijd en in mijn aantekeningen had ik er nog twee van hem genoteerd die bij de statistieken van zijn teamgenoten werden opgeteld.

Al zijn beslissingen zijn slecht, van zijn overdreven dribbelen, tot zijn late passes als gevolg van overdreven dribbelen, tot zijn schotkeuze. En het was meestal ruw in het voorseizoen ook. Ik ben nooit een grote Brunson fan geweest, maar hij is veel, veel beter dan hij heeft gespeeld en als hij niet iets uitvindt, worden zijn minuten afgenomen. Misschien is het het herstel van de schouderoperatie die hem uit balans brengt. Hopelijk wordt hij met de tijd beter. De Mavericks hebben hem ook nodig.

Hier is de podcast van na de wedstrijd, Mavs Moneyball After Dark. Als u niet kunt zien dat de embed onder “Meer van Mavs Moneyball”, klik hier. En als je nog niet, abonneren door te zoeken “Mavs Moneyball podcast” in uw favoriete podcast app.