Steeplechase of Charleston må ikke forveksles med det olympiske løb, men er et hestevæddeløb, hvor deltagerne skal springe over forhindringer.

Baggrund

Det første steeplechase-løb menes at have fundet sted i County Cork i Irland i 1752. Rytterne O’Callaghan og Edmund Blake løb på en strækning fra en kirke til en anden, ca. 4,5 miles.

Dette løb og andre lignende løb, er grunden til, at navnet steeplechase er opstået. Kirker (tårne) i nærheden blev brugt som referencepunkter for løbet. Dette skyldtes, at de tårnhøje strukturer var de største landemærker. Chase betød løbsaspektet.

Steeplechase-hestevæddeløb kaldes også nogle gange “jumps racing.”

Jockeys

Hestevæddeløb er en primært mandsdomineret sport, men der har været en række kvindelige jockeys i de senere år. Steeplechase-jockeys er generelt lidt tungere end jockeys i flade løb med en minimumsvægtgrænse på ca. 135 pund.

Jockeys bærer alle racersilke,

hvor farverige mønstre er repræsentative for hestens ejer snarere end for jockeyen. Mønstrene skal være unikke, da ikke to ejere kan have det samme mønster. Som en sikkerhedsforanstaltning er jockeyerne også forpligtet til at bære polstrede veste og godkendte hjelme. De fleste er professionelle ryttere, men der er stadig en del amatører med. Mange af dem kommer fra Europa; England og Irland, hvor de får erfaring, inden de kommer til USA.

Heste

Alle heste, der deltager i steeplechase, er fuldblodsheste. Deres afstamning skal dokumenteres med officielle registreringspapirer fra Jockey Club. Mange steeplechase-heste er vallakker (kastrerede), der fortsætter deres løbskarriere.

Aldersintervallet for steeplechase-heste er 3-12 år. De kan konkurrere i så lang tid, da de kun deltager i ca. 10 løb om året.

Heste, der løber i steeplechases, kaldes nogle gange for “chasers” og kan løbe op til 30 miles i timen. Ikke underligt, at vi måler hastighed i hestekræfter!

Løbet

Det typiske løb er mellem 4 og 6 miles langt. Det er længere end flade løb, som er omkring 0,6 til 1 mile lange. Afstanden mellem forhindringerne og det samlede antal forhindringer varierer fra løb til løb.

Mange af forhindringerne er National Fences, som er menneskeskabte og transportable. Disse hegn, der er udviklet af National Steeplechase Association, består af en stålramme, der er fyldt med plastik “børste”. På startsiden er der en skumgummirulle, der er dækket af grønt lærred.

Steeplechase of Charleston 2018

Løbets pengepung går til ejeren af mesterhesten, som deler en del af den med jockeyen og trænerne. De er dog ikke de eneste, der nyder godt af steeplechase. Ud over det kammeratskab og den fællesskabsfølelse, som den spændende begivenhed giver, giver Steeplechase of Charleston også noget tilbage gennem Good Cheer Fund.